Wybraliśmy dla Was najlepsze miejsca na organizację wesela! #5

Na naszej prestiżowej mapie najlepszych miejsc do organizacji przyjęcia ślubnego ponownie pojawia się stolica – restauracja Warszawski Sznyt. Ciekawe miejsce, będące połączeniem dwóch zupełnie odmiennych koncepcji kulinarnych, wystroju wnętrz a przede wszystkim atmosfery z unikalnym widokiem na panoramę Zamku Królewskiego oraz Kolumnę Zygmunta.

Dolna część lokalu ma bardziej swobodny charakter. Jej dania opierają się na kuchni międzynarodowej w koncepcji steak house, a największym orężem jest wyjątkowy grill opalany drewnem dębowym. Wołowina sezonowana jest na miejscu w specjalnych szafach, które stanowią element aranżacji wnętrza, ale przede wszystkim gwarantują absolutną wyjątkowość smaku dań z mięsa. W menu duży wybór steków, burgerów i świeżych ryb. Z kolei 65-cio calowe telewizory umożliwiają gościom wspólne obejrzenie wszelkich sentymentalnych prezentacji, przygotowanych z okazji zaślubin lub wzruszających podziękowań dla Rodziców.

Pierwsze piętro ma dużo bardziej elegancki charakter, który swoim wystrojem nawiązuje do klimatu międzywojennej Warszawy. Na niepowtarzalny charakter tego miejsca wpływa odpowiednio dobrane, nastrojowe oświetlenie, idealnie podkreślające naturalne drewno we wnętrzu. Wystrój doskonale łączy czas początku minionej epoki z nowoczesną aranżacją stołów i krzeseł a miedziany bar oraz fortepian dopełniają ten efekt. Tutaj w karcie odnajdziemy kuchnię polską w nowej odsłonie, której koncepcja bazuje na używaniu nowoczesnych technik do wydobycia jeszcze lepszego, bardziej intensywnego smaku z polskich produktów. W zależności od wymogów gości oraz aranżacji przestrzeń może pomieścić od 80 do 150 gości.

Smaki na jakich bazuje restauracja pochodzą ze starych odmian warzyw, octów i kiszonek, które są nastawiane w restauracji oraz skarbów polskich lasów. Nowatorskie podejście polega na wprowadzeniu technik kulinarnych nieznanych w czasach, w których powstawały te potrawy. Większość mięs przygotowywana jest metodą sous vide co oznacza „w próżni”. Technika ta pozwala osiągnąć najlepszą teksturę mięsa zachowując w jak największym stopniu wartości odżywcze i naturalny smak. Szef wprowadza do swoich dań smaki lawendy, jałowca czy trawy żubrowej w formie pudrów, olejów smakowych czy poprzez infuzję. Odkrywa na nowo smak nagietka i sosny. Natomiast w sezonie zimowym wyszukuje dla swoich gości ciekawe odmiany zbóż, kasz czy warzyw strączkowych. Oprócz nowoczesnych technik kulinarnych praktykowanych w restauracji Warszawski Sznyt używa się także tych ojczystych, jak wędzenie czy kiszenie.

Określenie „sznyt” nawiązuje do eleganckiego wyglądu i nasuwa skojarzenia z dobrymi manierami, obyciem, kulturą osobistą, życzliwością oraz dobrym smakiem, które w najlepszy sposób oddają najważniejsze zalety tego miejsca.

Podziel się ze znajomymi!


Zapisz się
do subskrypcji
Magazynu

Otrzymasz od nas
coś fajnego

Zapisz się
do subskrypcji
Newslettera

PARTNERZY:

POLECAMY: