Weselny kalkulator – jak przeliczyć ilość potraw i trunków na wesele?

Kiedy przymierzamy się do organizacji przyjęcia weselnego, w naszej głowie pojawia się tysiące pytań związanych z wyborem sali, zespołu czy dekoracji. Bierzemy wówczas pod uwagę nie tylko cenę, ale także jakość usług.

W trakcie przygotowań mamy sporo wątpliwości. Jest to naturalne, ale aby w przyszłości wspominać je jak najmilej i nie dać się „zwariować”, warto wszystko dokładnie przemyśleć. Okazuje się, że sporym problemem przyszłych nowożeńców jest ustalenie ilości potraw i trunków na osobę.

Aby więc ułatwić Młodej Parze organizację tego najpiękniejszego dnia, postaramy się nieco przybliżyć standardowe przeliczniki weselnego asortymentu. Wśród najczęściej zadawanych pytań pojawiają się m.in. takie: jaką ilość ciasta należy przygotować w przeliczeniu na jedną osobę?, jaka powinna być ilość alkoholu (wódki, wina, szampana, piwa)?, ilość szyszek na liczbę gości, napojów, owoców oraz tortu.

Współcześnie coraz rzadziej organizuje się przyjęcia z własnym cateringiem. Państwo Młodzi decydują się raczej na restaurację, która proponuje różne warianty menu. Jej oferta zależy od ceny za osobę. W 2014 roku ceny wahają się między 120 a 180 zł na osobę w hotelach trzygwiazdkowych. Restauracje o wyższym standardzie proponują przeważnie cenę od 200 do 250 zł za osobę. Oczywiście trzeba też wziąć pod uwagę miasto, w którym organizujemy przyjęcie. Inne będą ceny w Krakowie czy Warszawie, a inne na Podkarpaciu.

Przygotowania wesela warto zacząć od ustalenia liczby gości. To właśnie od niej uzależniona będzie ilość jedzenia. Standardowe wesela liczą od 80-150 osób. Wówczas organizacja takiego przyjęcia trwa od kilku miesięcy do roku czasu. Menu ustala się zazwyczaj miesiąc przed ślubem. Wówczas narzeczeni muszą podjąć decyzję co do ilości potraw. Oprócz dań obiadowych podawane są gorące kolacje. Najczęściej 3-4. Na życzenie pary można zwiększyć ilość potraw, ale jeśli wesele odbywa się latem, trzeba wziąć pod uwagę, że goście nie będą mieli ochoty na częste posiłki. Ich ilość zależy także od godziny wesela. Jeśli zaczynamy je późnym popołudniem, liczba dań nie musi być większa niż standardowa.

 

Więcej na temat ilości asortymentu na wesele możecie przeczytać na Ślubowisko.pl

Podziel się ze znajomymi!


Zapisz się
do subskrypcji
Magazynu

Otrzymasz od nas
coś fajnego

Zapisz się
do subskrypcji
Newslettera

PARTNERZY:

POLECAMY: