Weselne menu jesienną porą – poleca Ewa Wachowicz

Jesień… bogactwo warzyw i owoców. Może warto pokusić się o tej porze roku o ciekawy przepis na lekkie, wartościowe dania z sezonowych darów natury. Będzie to uczta dla wegetarian, ale nie tylko, bo przecież prawie każdy lubi czasem skosztować czegoś nowego i lżejszego.

Jest to dobra propozycja na przyjęcia w mniejszym gronie, na przykład na powietrzu; jesienią nadal często aura sprzyja takim biesiadom. Dania powinny być przygotowane z dobrych, świeżych, ekologicznych składników i oczywiście pięknie podane.

Fot. archiwum Ewa Wachowicz

Fot. archiwum Ewa Wachowicz

Krem z pieczonych pomidorów

Składniki: 1 kg pomidorów – różne gatunki, 4 ząbki czosnku, 4 szalotki, 1 papryczka chili, oliwa, świeży tymianek, świeża bazylia, 1 kieliszek białego wytrawnego wina, 2 łyżki brązowego cukru, sól, pieprz, kwaśna gęsta śmietana.

Sposób przyrządzenia:

Pomidory wrzucić do brytfanki lub naczynia żaroodpornego (mniejsze w całości, większe pokroić na ćwiartki). Dodać obrane ząbki czosnku, obrane i przekrojone na pół szalotki oraz papryczkę chili pozbawioną nasionek – są najbardziej pikantne (jeśli nie chcemy uzyskać potrawy zbyt ostrej, dajemy tylko pół papryczki). Polać odrobiną oliwy i wstawić do piekarnika na ok. pół godziny (temp. 200°C). Po tym czasie przełożyć wszystko do malaksera. Wrzucić listki bazylii i tymianek. Dolać białe wino, doprawić solą i pieprzem, posłodzić. Zmiksować na gładki krem – jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, można dolać odrobinę bulionu jarzynowego. Udekorować odrobiną kwaśnej śmietany.

Fot. archiwum Ewa Wachowicz

Fot. archiwum Ewa Wachowicz

Risotto z gruszkami i gorgonzolą

Składniki: 100 g ryżu, bulion warzywny, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łodyga selera naciowego, oliwa z oliwek, 1 kieliszek białego wina, 3 gruszki, sól, orzechy włoskie.

Sposób przyrządzenia:

Ugotować bulion warzywny (może być z kostki, do risotto dla 4 osób potrzeba około 2 litrów wywaru) i trzymać na wolnym ogniu.

Cebulę, czosnek i seler naciowy drobno pokroić, podsmażyć na bardzo małym ogniu w dużej ilości oliwy – warzywa powinny zrobić się miękkie, ale nie wolno ich skarmelizować.
Po około 10 minutach dodać ryż do risotto – mniej więcej 100 g na osobę. Smażyć cały czas mieszając – przez około 1 minutę.

Do ryżu dodać kieliszek białego wina i nadal mieszając, czekać aż wyparuje. Następnie stopniowo dodać gorący bulion stale mieszając.

Obrane gruszki oraz ser gorgonzola pokroić w drobną kostkę. Kiedy ryż ugotuje się al dente (po około 25 minutach), dodać gruszki i gorgonzolę. Na koniec przed podaniem, można dodać rozkruszone orzechy włoskie.

Fot. archiwum Ewa Wachowicz

Fot. archiwum Ewa Wachowicz

Tort tiramisu

Składniki tortu: 5 jajek, 220 g drobnego cukru, szczypta soli, 100 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżki wody, 2 łyżki oleju

Krem: 500 g sera mascarpone, gęsta śmietana 30%, 4 żółtka, 2 łyżeczki żelatyny, 1 filiżanka espresso, 75 ml mleka

Poncz: 2 filiżanki espresso, 2 łyżki likieru amaretto

Do dekoracji: 250 g malin, kakao gorzkie, podłużne biszkopty

Szczegółowy sposób przyrządzenia tortu znajduje się na stronie: www.ewawachowicz.pl

Fot. archiwum Ewa Wachowicz

Fot. archiwum Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz – producentka i dziennikarka telewizyjna. W 1992 roku otrzymała tytuł Miss Polonia, III Wicemiss Świata, a następnie została prezenterką telewizji Polsat. Studiowała w Krakowie, najpierw na Uniwersytecie Rolniczym, a następnie Uniwersytecie Ekonomicznym. Pracowała przy programie „Podróże Kulinarne Roberta Makłowicza”. Obecnie samodzielnie kontynuuje swoją pasję, prowadząc program kulinarny „Ewa gotuje”, gdzie prezentuje przepisy kulinarne. Zarówno program, jak i strona internetowa cieszą się dużą oglądalnością i popularnością.

Podziel się ze znajomymi!


Zapisz się
do subskrypcji
Magazynu

Otrzymasz od nas
coś fajnego

Zapisz się
do subskrypcji
Newslettera

PARTNERZY:

POLECAMY: