W poszukiwaniu smaku…

Urzekająca, zaprojektowana z rozmysłem, a zarazem wyobraźnią, restauracja AleGloria to doskonałe miejsce, by świętować tu wszystkie Państwa sukcesy, celebrować rodzinne i zawodowe uroczystości.

Fot. Mat. Prasowe AleGloria

Fot. Mat. Prasowe AleGloria

Wnętrza doskonałe

W restauracji znajdą Państwo pięć oddzielnych sal, zróżnicowanych pod względem klimatu, wystroju i aranżacji. Większe spotkania i uroczystości można urządzić w najlepszej i najbardziej okazałej oprawie, czyli na wewnętrznym patio – przestronnym, zaprojektowanym w wyszukanym stylu i ze starannie dobranych materiałów wysokim i pięknie oświetlonym holu – Domu Dochodowego o Trzech Frontach. Patio przy restauracji AleGloria to miejsce o szerokim wachlarzu możliwości adaptacyjnych, w zależności od potrzeb i preferencji klientów. Cała jego przestrzeń to idealne miejsce na zorganizowanie przyjęcia weselnego. Tutaj rządzi wyobraźnia i odwaga, frywolność łączenia tradycji z nowoczesnością i swoboda kontrastowych zestawień.

Kunsztowna kuchnia

Muszą państwo ulec naszym fantazyjnym potrawom, na przykład carpaccio z buraków przykryte wykwintną sałatą z boczniakami i pieczonym kindziukiem. Skosztujcie także kaczki pieczonej z jabłkami i pomarańczami podanej z kluskami śląskimi i sosem żurawinowym. Wszystkie te niezaprzeczalne atuty, które AleGloria z radością przed Państwem odkryje, czynią z naszej restauracji miejsce niepowtarzalne. Potrafimy wykorzystać uroki naszego bajecznego miejsca… i nie zawahamy się tego uczynić!

 Przepis na…

Sałata z pieczonych buraków

Fot. Mat. Prasowe AleGloria

Fot. Mat. Prasowe AleGloria

Składniki: buraki (100 g), kindziuk (30 g), boczniaki (50 g) i listki młodych sałat (50 g), cukier (20 g), ocet balsamiczny (20 ml), masło (15 g). Sos koperkowy: koper (30 g), zakwas z ogórków kwaszonych (30 ml), musztarda rosyjska (10 g), ogórek kwaszony (20 g), 1 ząbek czosnku, olej słonecznikowy (50 ml), sól, pieprz.

Sposób przyrządzenia: buraki pieczemy w folii (ok. 50 min w temperaturze 180˚C), kroimy w cienkie plasterki i układamy na talerzu. Wszystkie składniki do sosu koperkowego umieszczamy w blenderze i miksujemy do momentu powstania jednolitej konsystencji. Następnie na burakach układamy miks młodych sałat, wymieszany z sosem koperkowym. Całość dekorujemy smażonymi boczniakami i pieczonym kindziukiem.

Liczba porcji: 1

 Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami

Fot. Mat. Prasowe AleGloria

Fot. Mat. Prasowe AleGloria

Składniki: kaczka (1,7 kg), majeranek (10 g), czosnek (30 g), świeży tymianek, 1 jabłko szara reneta, 1 pomarańcza, sól, pieprz. Kluski śląskie: ziemniaki ugotowane i wystudzone (300 g), mąka ziemniaczana (100 g), sól. Kapusta: kapusta czerwona (200 g), rodzynki (30 g), ocet (20 ml), wino (50 ml), miód (30 g). Sos: konfitura z żurawiny (50 g), 1 jabłko, wino czerwone wytrawne (100 ml), łyżka miodu.

Sposób przyrządzenia: kaczkę nacieramy solą i pieprzem, a następnie marynujemy w jabłkach, pomarańczach i czosnku przez 12 godz. Następnie pieczemy w temperaturze 160˚C do miękkości i uzyskania złocistego koloru. W tym czasie z żurawiny, jabłek oraz wina przygotowujemy sos. Kapustę z rodzynkami dusimy w winie, miodzie, doprawiamy solą, pieprzem i octem. Z ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę i mąki ziemniaczanej robimy kluski śląskie, które gotujemy w osolonej wodzie. Kaczkę dzielimy na 2 porcje. Serwujemy ułożoną na duszonej kapuście z kluskami śląskimi. Dekorujemy sosem żurawinowym oraz gałązką świeżego tymianku.
Liczba porcji: 2

Restauracja AleGloria

www.AleGloria.pl

Podziel się ze znajomymi!


Zapisz się
do subskrypcji
Magazynu

Otrzymasz od nas
coś fajnego

Zapisz się
do subskrypcji
Newslettera

PARTNERZY:

POLECAMY: