W poszukiwaniu smaku…
Jeśli są państwo wielbicielami doskonale wyważonych kompozycji, wyszukanych smaków, urzekającego piękna odwiedzanych wnętrz, to mamy zaszczyt zaprosić do niezwykłej restauracji AleGloria.
Unikatowe zestawienia
Z pewnością oczarują państwa zaprojektowane z lekkością wnętrza restauracyjnych sal. Nie umknie uwadze niezwykły skonstruowany z bloków soli i ożywiony światłem bar czy unikatowe drzewo truskawkowe. W AleGlorii rządzi wyobraźnia i odwaga w poszukiwaniu nieznanych wcześniej rozwiązań, frywolność łączenia tradycji z nowoczesnością, które odnajdują swój nowy rytm.
AleGloria jest bogata i zabawna, tak jak jej kuchnia! Muszą Państwo ulec naszym fantazyjnym zestawieniom i sprawdzonym przepisom, na przykład soczystym śledziom w autorskiej zalewie korzennej czy chrupiącym krewetkom z rusztu. Nie zawiodą się również Państwo, wybierając specjalność szefa kuchni – polędwice argentyńską…
Poznaj kunszt naszej kuchni!
Wszystkie te niezaprzeczalne atuty, czynią z naszej restauracji niezrównane miejsce, gdzie można świętować rodzinne oraz biznesowe sukcesy. Mamy bogate doświadczenie w organizowaniu niezapomnianych przyjęć weselnych – zarówno tych dużych (dla 250 gości), jak i bardziej kameralnych. Jesteśmy otwarci na Państwa pomysły, dotyczące wymarzonej uroczystości zaślubin. Potrafimy wykorzystać wszystkie uroki naszego bajecznego miejsca… i nie zawahamy się tego uczynić!
Śledź w zalewie korzennej
Składniki: śledź matjas w oleju, mlecz od śledzia, ziemniaki, ogórek kiszony, cebula, majonez, kwaśna śmietana, maggi, sól, pieprz czarny gruboziarnisty, ocet biały winny.
Sposób przyrządzenia:
Sos: wymieszać kwaśną śmietanę z majonezem, dodać mlecz od śledzia, cienko pokrojone plastry ogórka oraz cebulę. Sos doprawić maggi, octem winnym, solą oraz pieprzem. Obranego ziemniaka ugotować w całości, ostudzić i zetrzeć na tarce o grubym oczku. Następnie tak startego ziemniaka upiec w piekarniku, aż będzie miał złoty kolor. Filet ze śledzia pokroić w plastry, ułożyć na sosie rozlanym na talerzu, a na śledzia położyć zapieczone ziemniaki.
Polędwica argentyńska
Składniki: stek z polędwicy argentyńskiej masa ok. 220 g, frytki stekowe, cukinia, bakłażan, papryka mix, czerwona cebula, czosnek, zioła prowansalskie, sól morska, oliwa z oliwek, czarny pieprz, masło, czosnek.
Sposób przyrządzenia:
Natrzeć wierzch i spód steków oliwą, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Na patelni należy rozgrzać nieco oliwy oraz masła i obsmażyć steki ok. 2-3 minuty z każdej strony, by się zrumieniły. Następnie należy smażyć kolejne 6-8 minut, przewracając oraz podlewając tłuszczem. Gdy będą już usmażone, odstawić na ok. 5 minut i przyprawić solą oraz pieprzem. Warzywa należy pokroić w kostkę grubości ok. 1 centymetra i usmażyć na patelni na rozgrzanej łyżce oliwy, aż będą miały złoty kolor. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Danie podawać z frytkami.
Krewetki z rusztu
Składniki: krewetki 16/20 ogony ok. 400 g, wino białe wytrawne, czosnek, papryczka peperoncino (ostra), imbir, kolendra, oliwa z oliwek, .
Sposób przyrządzenia:
Oczyszczone krewetki włożyć do miski, dodać pokrojony czosnek, papryczkę peperoncino, sól, pieprz, kolendrę, podlać oliwą z oliwek i schować do lodówki na ok. 6 godzin. Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek, wrzucić do niej krewetki i smażyć ok. dwóch minut z każdej strony. Na koniec podlać winem i posypać świeżą kolendrą.