Tort chałwowy wg Ewy Wachowicz

Składniki:

Ciasto: ½ szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, szczypta soli, 6 jajek, ¾ szklanki cukru, bezy; Masa chałwowa: ½ szklanki mleka, 4 żółtka, 1 łyżka mąki kartoflanej, 1 cukier waniliowy, 350 g masła, 300 g chałwy; Masa czekoladowa: 5 jajek, 2 łyżki cukru, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 łyżka kakao, 250 g masła.

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, utrwalić cukrem. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać – najlepiej drewnianą łyżką. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, następnie wmieszać kakao. Przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą (średnica 26 cm). Piec w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut. Upieczony biszkopt obrócić spodem do góry, gdy wystygnie – przekroić na pół. Przygotować masę czekoladową. Jajka ubić na parze z 2 łyżkami cukru. Gdy zgęstnieją i stracą surowy posmak (po 10-15 minutach), dodać kakao i pokruszoną czekoladę. Ubijać, aż wszystkie składniki się połączą a masa zacznie sztywnieć. Wystudzić. Utrzeć masło i połączyć z wystudzoną masą. Na połowę ciasta dać masę czekoladową. Następnie wcisnąć w nią bezy (nieco więcej niż połowę zostawić do dekoracji). Schłodzić w lodówce. Zrobić masę chałową. Żółtka utrzeć z ¼ szklanki zimnego mleka i łyżką mąki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlać żółtka utarte z mąką. Zagotować i wystudzić. Utrzeć masło, dodać rozdrobnioną chałwę. Ucierać dalej, dodając wystudzoną masę żółtkową. Jedną trzecią masy zostawić, dwie trzecie rozprowadzić równo na schłodzonym biszkopcie z masą czekoladową i bezami. Przykryć drugą połową ciasta i lekko docisnąć. Pozostawioną masą posmarować wierzch i boki tortu. Ozdobić bezami (można też oblać roztopioną czekoladą).

Ewa Wachowicz –  producentka i dziennikarka telewizyjna. Studiowała w Krakowie, najpierw na Akademii Rolniczej, a następnie na Uniwersytecie Ekonomicznym. W 1992r. zdobyła tytuł Miss Polonia i została III wicemiss w konkursie Miss Świata, później pracowała m.in. jako prezenterka telewizji Polsat i rzeczniczka RZĄDU. Przez lata była producentką programu Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Obecnie realizuje swoją pasję, prowadząc autorski program kulinarny Ewa gotuje, w którym prezentuje własne przepisy kulinarne.

www.ewawachowicz.pl

Podziel się ze znajomymi!


Zapisz się
do subskrypcji
Magazynu

Otrzymasz od nas
coś fajnego

Zapisz się
do subskrypcji
Newslettera

PARTNERZY:

POLECAMY: