Ogromny sukces X Festiwalu Kuchni Greckiej!

27 marca 2015 roku na XIX Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie odbył się X Festiwal Kuchni Greckiej, którego „Magazyn WESELE” był patronem medialnym.

Fot. Mat. Prasowe Festiwal Kuchni Greckiej

Fot. Mat. Prasowe Festiwal Kuchni Greckiej

Pomysłodawcą i organizatorem Festiwalu Kuchni Greckiej jest Teo Vafidis – Grek z pochodzenia, z zawodu ekspert i doradca kulinarny, z pasji – ambasador kultury i kuchni greckiej w Polsce, członek kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni, honorowy członek Chef’s Club Grecji oraz przedstawiciel Poland Branch Office.

Fot. Mat. Prasowe Festiwal Kuchni Greckiej

Fot. Mat. Prasowe Festiwal Kuchni Greckiej

Idea zorganizowania Festiwalu Kuchni Greckiej zrodziła się z chęci przybliżenia i propagowania w Polsce tradycji kuchni greckiej. Ten długofalowy projekt jest skierowany zarówno do hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni, kucharzy, jak i do konsumentów.

Fot. Mat. Prasowe Festiwal Kuchni Greckiej

Fot. Mat. Prasowe Festiwal Kuchni Greckiej

Konkurs kulinarny X Festiwalu Kuchni Greckiej jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2015.

Jak co roku ekipy kucharzy z całej Polski pod „fachowym okiem” międzynarodowego jury przygotowali autorskie dania z wykorzystaniem wskazanych w regulaminie: rostbef Sokołów, ciasto Filo Kanaki, marchew karbowana plastry Oerlemans, cukinia plastry Oerlemans, oliwki Kalamata z pestką oraz pepperoni macedońskie w zalewie.

Fot. Mat. Prasowe Festiwal Kuchni Greckiej

Fot. Mat. Prasowe Festiwal Kuchni Greckiej

W składzie jury X Festiwalu Kuchni Greckiej byli:

• przewodniczący: Jarosław Walczyk, Członek Fundacji KSK
• Miltos Karoubas Executive Chef, Prezes Prezes Hellenic Chef’s Association
• C-Michel Labarre, Prezes Academy Bocuse d’Or Poland
• Ewa Olejniczak Executive Chef Villa Foksal Restauracja & Catering
• Giancarlo Russo Executive Chef, Członek Fundacji KSK
• Tasos Tolis Executive Chef, Honorowy Prezes Hellenic Chef’s Association
• Jarosław Uściński Executive Chef, Prezes OSKiC Polska

Laureatami X Festiwalu Kuchni Greckiej zostali:
1 miejsce – Paweł Kubera – Restauracja Dobra Truskawka – Nowe
2 miejsce – Rafał Grzegorzek – Restauracja Art Deco, Hotel SPA DR IRENA ERIS -Polanica Zdrój
3 miejsce – Dariusz Kuduk – Kopalnia Soli Wieliczka Hotel Grand Sal – Wieliczka

Zwycięzca wyjeżdża wraz z osobą towarzyszącą na tygodniową wspaniałą wycieczkę do Grecji ufundowaną przez Biuro Podróży Hellas Travell www.hellastravel.pl.

Wszyscy uczestnicy i jurorzy zostali obdarowani wyśmienitymi upominkami.
Na zakończenie wieczoru miał miejsce koncert Nikosa Rusketosa – lidera greckiego zespołu Orfeusz, oraz tańce w towarzystwie tłuczonych „na szczęście” talerzy. Wystąpił również zespół Alter Trio prezentując piękne układy gimnastyki akrobatycznej.

Wszystkim uczestnikom i partnerom serdecznie dziękujemy za wieloletnią współpracę.

Fot. Mat. Prasowe Festiwal Kuchni Greckiej

Fot. Mat. Prasowe Festiwal Kuchni Greckiej

www.vafidis.pl

Podziel się ze znajomymi!


Zapisz się
do subskrypcji
Magazynu

Otrzymasz od nas
coś fajnego

Zapisz się
do subskrypcji
Newslettera

PARTNERZY:

POLECAMY: