Jak wybrać weselne menu?

Wybór weselnego menu to bardzo ważna kwestia. Najważniejsza zasada, jaka powinna przyświecać Państwu przy wyborze jest prosta: im bardziej przejrzysta oferta, tym lepiej. Na początek należy odpowiedzieć sobie na kilka pytań: Co zawiera menu? Jaki jest jego koszt? Co z alkoholem? Jakie są możliwości lokalu?

Często pierwszą rzeczą, na którą zwracamy uwagę jest cena i to ona spędza nam sen z powiek. Koszt menu oczywiście zależy od dań w nim zawartych. Jednak każdy lokal ma przygotowanych kilka menu do wyboru, które można zawsze nieco zmodyfikować. Ciężko jest zbić cenę menu podstawowego, ale niejednokrotnie można zamienić droższe, bardziej wykwintne danie na tańsze. Zawsze należy dokładnie dopytać co składa się na podaną cenę. Czy uwzględnia ona: obsługę kelnerską, obsługę barmańską, alkohol, dekoracje, napoje, ciasta, tort, a nawet ochronę.

Fot. Mat. Prasowe Hotel Radisson Blu

Fot. Mat. Prasowe Hotel Radisson Blu

Już na pierwszym spotkaniu zachęcam Państwa do dopytania, do której godziny jest uzupełniany bufet: ciepły, zimy, słodki a także bufet z napojami. W Radisson Blu Hotel Gdańsk jest to godzina 1:00 lub 2:00 w nocy.

Napoje i alkohol w menu stanowią zwykle oddzielny pakiet. To wygodne rozwiązanie, które ściąga z nas obowiązek kupowania i dostarczania alkoholu, co bywa dość kosztowne. Dlatego często „korkowe” to opcja najbardziej optymalna a zarazem przyjazna finansowo.

Fot. Mat. Prasowe Hotel Radisson Blu

Fot. Mat. Prasowe Hotel Radisson Blu

Niektóre obiekty oferują w cenie menu także dekorację stołów. Należy zatem dokładnie dopytać jak ona będzie wyglądać. Czy obejmuje ona żywe kwiaty czy tylko sztuczne, w jakich upięciach będą one zaprezentowane oraz co dokładnie kryje się pod pojęciem „dekoracje”.

Fot. Mat. Prasowe Hotel Radisson Blu

Fot. Mat. Prasowe Hotel Radisson Blu

Jeśli cena menu uwzględnia ciasta i tort, proponuję zawsze skosztować wypieków i zapytać o koszt tej usługi – być może inni podwykonawcy zaproponują Państwu lepsze warunki.

Na koniec warto zwrócić uwagę na zaplecze kuchenne lokalu – to poboczna kwestia przy wyborze menu jednak niektóre obiekty przyjmują zbyt duża liczbę osób lub oferują dania zbyt skomplikowane na swoje możliwości.

 Karolina Ankiewicz

Dedicated Wedding Consultant

Radisson Blu Hotel, Gdańsk

www.radissonblu.com

radisson logo

Podziel się ze znajomymi!


Zapisz się
do subskrypcji
Magazynu

Otrzymasz od nas
coś fajnego

Zapisz się
do subskrypcji
Newslettera

PARTNERZY:

POLECAMY: