Gdzie jest tort? Na weselu!

Kiedyś od znajomej usłyszałam: „nie ma wesela bez jedzenia”. To prawda. Po uroczystych zaślubinach Młoda Para chce w gronie rodziny i przyjaciół uczcić tę pamiętną chwilę przy suto nakrytym stole, a w przerwach między kolejnymi daniami bawić się przy dźwiękach dobrej muzyki. Każde wesele jest inne, ale są pewne elementy, które obecne są zawsze.  Jednym z nich jest tort weselny.

Kwestia rozmiaru 
Wielkość tortu zależy od liczby zaproszonych gości. Zawsze uwzględnijmy dodatkowe porcje, zwłaszcza jeśli planujemy poprawiny. Ta zasada przyda się również, gdy Młoda Para chce dostarczyć go tym, którzy nie mogli być obecni na weselu (osoby starsze, chore). Czasami tort wraz z innymi ciastami weselnymi jest też rozdzielany do pudełek, które wręczane są każdemu gościowi na końcu wesela.

fot. www.plentytodeclare.com

fot. www.plentytodeclare.com

Przyjęło się, że porcja to 10 dag. Tę właśnie liczbę mnoży się przez liczbę gości i dolicza do niej planowany zapas. Przykładowo: na wesele dla 60 osób tort winien ważyć 8 kg. Średnice tortu mieszczą się w granicach 24-30 cm. Tort o średnicy 24 cm wystarcza na ok. 20 porcji, a o 6 cm większy to już 35 porcji. Sytuacja wygląda inaczej, gdy tort nie jest okrągły, tylko na przykład prostokątny. Tak czy inaczej bez matematyki się nie obejdzie…
Geometria rządzi
Wciąż najbardziej popularne są torty okrągłe i kwadratowe. Jednak w dzisiejszych czasach wszystko zależy od waszej pomysłowości i… możliwości cukiernika. Na pewno tort               w niecodziennym kształcie (podkowa, trójkąt, serce, gołąb, połączone obrączki, kula) będzie wspominany przez zaproszonych gości nie tylko kilka dni po weselu, ale i po paru latach.

fot. www.plentytodeclare.com

fot. www.plentytodeclare.com

Torty mogą się różnić zarówno kształtem, jak i ustawieniem. Najpopularniejsze są piramidy, torty wielopiętrowe bez podpórek (piętro na piętrze) oraz kilkupowierzchniowe układane na specjalnych platformach o różnych kształtach do wyboru.

www.tortyweselne.pl

www.tortyweselne.pl

Wybieramy smak
Wygląd ma znaczenie, ale w przypadku tortu równie istotny jest smak. Możliwości jest bardzo dużo, począwszy od czekolady, wanilii, śmietanki, orzecha, kawy, poprzez smaki owocowe (truskawka, banan, porzeczka, malina), a skończywszy na wysublimowanych musach i galaretkach. Nie musimy się decydować na jeden smak, coraz popularniejszy jest wybór kilku wariantów równocześnie, zwłaszcza przy tortach piętrowych. Na górze kusi smak truskawki, na dole nęcą wiórki czekolady. Mhm, aż ślinka cieknie!

fot. Cukiernia Karczmarczyk - Pracownia Tortów Artystycznych

fot. Cukiernia Karczmarczyk – Pracownia Tortów Artystycznych

Polewa stanowi integralną część toru. Najpopularniejsza jest biała, wykonana z masy plastycznej, marcepanu albo kremu. Kolor można oczywiście zmienić na dowolny. Obecnie modne są: barwa ciemnej, deserowej czekolady, kolory pastelowe bądź dwa zmieszane odcienie, często kontrastowe, tworzące eleganckie pasy.

www. SlubneZakupy.pl

www. SlubneZakupy.pl

Postaw na kreację
Dziś wygląd tortu można dopasować do sukienki Panny Młodej czy dekoracji weselnych. Niektórzy wybierają eleganckie szarfy zaznaczające kolejne piętra ciasta, inni wolą prawdziwe kwiaty udrapowane w elegancką girlandę spływającą po boku. Do wyboru mamy również porcelanowe lub wykonane z jadalnej masy cukrowej figurki Młodych w klasycznych bądź zabawnych pozach…

www.SlubneZakupy.pl

www.SlubneZakupy.pl

Justyna Abdank-Kozubska
Cały tekst  w najnowszym wydaniu „Magazynu Wesele” nr 2/30 2013

Podziel się ze znajomymi!


Zapisz się
do subskrypcji
Magazynu

Otrzymasz od nas
coś fajnego

Zapisz się
do subskrypcji
Newslettera

PARTNERZY:

POLECAMY: