Pieczeń cielęca Ewy Wachowicz
Po „Sałatkach” i „Ciastach” przyszedł czas na „Obiady”. W książce zamieściłam zarówno receptury na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej, jak i międzynarodowej, przy czym starałam się, by zaproponowane przeze mnie dania były nieco zaskakujące. Dlatego też przepis na rosół zaleca dodanie obierków z ziemniaków, udka kurczaka kąpią się w piwie, natomiast frytki zrobione są z pietruszki. Całość ułożyłam na wzór restauracyjnej karty menu – zaczynając od przystawek, kończąc na dodatkach. Pośrodku znalazły się dwa rozdziały z przepisami na zupy i dania główne.
Składniki:
1½ kg szynki cielęcej, sól, 1 łyżka masła klarowanego, 100 ml białego wytrawnego wina
Marynata: 2 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka tymianku, 4 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Mięso natrzeć solą. Zasznurować dratwą lub włożyć do specjalnej siatki wędliniarskiej. Do pojemnika wlać ocet winny, oliwę, miód i sos sojowy. Wsypać pieprz ziołowy oraz tymianek. Przecisnąć czosnek. Wymieszać. Włożyć mięso i starannie pokryć marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na 3–4 godziny. Od czasu do czasu obrócić, by cielęcina równomiernie pokryła się marynatą. Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle. Podlać winem. Przykryć i wstawić na 1 godz. i 20 min. do piekarnika rozgrzanego do 160 °C. Po upieczeniu przełożyć na deskę, by cielęcina odpoczęła. Następnie rozsznurować i pokroić w plastry. Powstały podczas pieczenia sos przelać do sosjerki. Można podawać na ciepło lub na zimno jako wędlinę.
fot. mat. prasowe firmy Promiss
Przepis Ewy Wachowicz ze strony www.ewawachowicz.pl