Pieczeń cielęca Ewy Wachowicz

Po „Sałatkach” i „Ciastach” przyszedł czas na „Obiady”. W książce zamieściłam zarówno receptury na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej, jak i międzynarodowej, przy czym starałam się, by zaproponowane przeze mnie dania były nieco zaskakujące. Dlatego też przepis na rosół zaleca dodanie obierków z ziemniaków, udka kurczaka kąpią się w piwie, natomiast frytki zrobione są z pietruszki. Całość ułożyłam na wzór restauracyjnej karty menu – zaczynając od przystawek, kończąc na dodatkach. Pośrodku znalazły się dwa rozdziały z przepisami na zupy i dania główne.

Składniki:

1½ kg szynki cielęcej, sól, 1 łyżka masła klarowanego, 100 ml białego wytrawnego wina

Marynata: 2 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka tymianku, 4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Mięso natrzeć solą. Zasznurować dratwą lub włożyć do specjalnej siatki wędliniarskiej. Do pojemnika wlać ocet winny, oliwę, miód i sos sojowy. Wsypać pieprz ziołowy oraz tymianek. Przecisnąć czosnek. Wymieszać. Włożyć mięso i starannie pokryć marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na 3–4 godziny. Od czasu do czasu obrócić, by cielęcina równomiernie pokryła się marynatą. Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle. Podlać winem. Przykryć i wstawić na 1 godz. i 20 min. do piekarnika rozgrzanego do 160 °C. Po upieczeniu przełożyć na deskę, by cielęcina odpoczęła. Następnie rozsznurować i pokroić w plastry. Powstały podczas pieczenia sos przelać do sosjerki. Można podawać na ciepło lub na zimno jako wędlinę.

fot. mat. prasowe firmy Promiss

Przepis Ewy Wachowicz ze strony www.ewawachowicz.pl

Podziel się ze znajomymi!


Zapisz się
do subskrypcji
Magazynu

Otrzymasz od nas
coś fajnego

Zapisz się
do subskrypcji
Newslettera

PARTNERZY:

POLECAMY: