Moje wielkie greckie wesele

Grecja – piękny i popularny kraj położony w południowej części Europy jest od lat częstym kierunkiem podróży poślubnych, a od niedawna nawet miejscem samych ślubów par z Polski. Przymknijmy  na chwilę oczy i wyobraźmy sobie nasze wielkie greckie wesele. Jedzie z nami rodzina,  znajomi, wybieramy piękne miejsce nad samym morzem, świeci słońce, muzyka grecka porywa nas do tańca…

Różnorodność Południa

Co wybrać? Kretę ze słynnym pałacem Minosa w Knossos czy szmaragdową wyspę Thassos, a może zielone Korfu lub Kos z łagodnym klimatem? Na kochających słońce czeka ze swoimi 300 słonecznymi dniami w roku Rodos, a lubiących życie nocne z pewnością przyciągnie Mykonos, znana jako „party island”.

Fot. Alicja Stańczewska

Fot. Alicja Stańczewska

Półwysep Chalkidiki nazywany bywa nie bez powodu Karaibami Grecji. Czekają Ateny ze słynnym Akropolem, z  Plaką – starym centrum stolicy, pełnym zabytków, urokliwych kafejek i tawern. Może w Delfach Młodej Parze wyrocznia przepowie szczęśliwą przyszłość, a może razem warto przebiec po stadionie w Olimpii albo podumać w Tebach lub Koryncie? Odwiedzić słynne Meteory, gigantyczne skały z klasztorami prawosławnymi lub republikę mnichów na Athos? Przepłynąć Kanał Koryncki, a może nawet wspiąć się na Olimp, aby porozmawiać z greckimi bogami?

Fot. Alicja Stańczewska

Fot. Alicja Stańczewska

Bardzo popularna jest wyspa Santorini (w starożytności Thiara), położona 110 km od Krety, wchodząca w skład Cyklad. To jedna z największych na świecie kalder, powstała w wyniku wybuchu wulkanu, z malowniczą zabudową i przepięknymi widokami. Grecja jest niezwykle kusząca, pełna pamiątek starożytnego świata, ale i ludzi cieszących się dniem dzisiejszym, z mnóstwem kawiarni, klubów, kafejek, restauracji.

Fot. Alicja Stańczewska

Fot. Alicja Stańczewska

Im prościej, tym smaczniej

Kuchnia grecka , prosta i zdrowa, należy do jednych z najlepszych na świecie. Greckie wino i oliwa znane były już w starożytności. Podstawowe składniki to pomidory, bakłażany, cukinia, ser feta, czosnek, baranina, ryby i owoce morza. Ciekawa jest restina – wino z dodatkiem żywicy.

Z podróży warto przywieźć, oprócz wina i oliwy, mieszanki przypraw, niezbędnych do przyrządzenia greckich specjałów po powrocie do Polski. Popularne są też ozdobne butelki z quzo (wódka z dodatkiem anyżu), chałwa i wyroby gliniane.

Fot. Alicja Stańczewska

Fot. Alicja Stańczewska

Wielkie greckie wesele, oby było właśnie takie – wielkie, nawet jeśli całkiem kameralne. Pełne wspaniałych wspomnień, słońca, smaków i zapachów, kwitnących bougenvilli, radości, ale przede wszystkim WIELKIEJ MIŁOŚCI.

 Aleksandra Stańczewska

specjalistka ds. turystyki, podróżniczka, reporterka, pisarka

Specjalnie dla czytelników „Magazynu Wesele” przepis na pyszną grecką musakę podaje Theofilos Vafidis – ekspert i doradca kulinarny kuchni greckiej,  znany ambasador kultury i kuchni greckiej w Polsce.

Fot. Archiwum Theofilos Vafidis

Fot. Archiwum Theofilos Vafidis

Musaka, przepis na 12 porcji

Składniki:

  • Ziemniaki – 10 szt.
  • Bakłażan – 2 szt.
  • Cukinia – 2 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Mięso mielone wołowo-wieprzowe – 1 kg
  • Mleko – 1 l
  • Oliwa Pomace Theofilos – 100 ml
  • Koncentrat pomidorowy – 100 g
  • Mąka – 100 g
  • Masło – 100 g
  • Ser żółty – 100 g
  • Jaja – 2 szt.
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier 1 łyżka
  • Cynamon
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Goździki
  • Gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:

Obrane ziemniaki, bakłażana oraz cukinię ze skórą  pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm i obsmażyć na oliwie Pomace na złoty kolor. Wyłożyć na sito lub bibułę, aby usunąć nadmiar tłuszczu. W garnku na oliwie zeszklić zmiksowaną cebulę, dodać mięso i obsmażyć. Zalać wodą i doprawić koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, odrobiną cukru. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz goździki (zawijamy w gazę, by łatwiej było je potem usunąć). Dusić ok. 30 min. Pod koniec dodać szczyptę cynamonu.

Sporządzić sos beszamel: masło rozpuścić w garnku i dodać mąkę, aby powstała zasmażka. Zasmażkę rozprowadzić mlekiem i gotować do momentu uzyskania jednolitej kremowej konsystencji sosu. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać ser żółty i rozkłócone jajka. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.

Obsmażone warzywa poukładać w głębokiej blasze warstwami tak, aby zachodziły na siebie. Pierwsza warstwa ziemniaków, druga bakłażany, trzecia cukinia.

Na tak poukładane warzywa wyłożyć uduszone mięso mielone i delikatnie ucisnąć, aby nasza musakas nie rozsypała się przy krojeniu. Przygotowany wcześniej sos beszamel wylać na mięso. Piec w temperaturze 180°C ok. 40 min – do uzyskania złotego koloru.

www.vafidis.pl

Więcej w najnowszym wydaniu „Magazynu Wesele” nr 1 (33) 2014

Podziel się ze znajomymi!


Zapisz się
do subskrypcji
Magazynu

Otrzymasz od nas
coś fajnego

Zapisz się
do subskrypcji
Newslettera

PARTNERZY:

POLECAMY: